ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК"

Код за ЄДРПОУ: 05529900
Телефон: /048/ 7293293
e-mail: info@odportcold.pat.ua
Юридична адреса: 65026, місто Одеса, Митна площа, 1-Б
 

Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Товариство створено в процесi приватизацiї орендного пiдриємства "Одеський портовий холодильник", зареєстрованого рiшенням виконкому районної ради народних депутатiв м. Одеси № 1002 вiд 15.07.1993 року, реєстрацiйний номер № 519, iдентифiкацiйний номер 05529900 вiд 08.02.1995 р. згiдно з наказом РВ ФДМУ по Одеськiй областi вiд 28.03.1996 р. № 462. Товаритсво створене з метою отримання прибуткiв для задоволення матерiальних та соцiальних потреб акцiонерiв Товариства та його працiвникiв вiд пiдприємницької дiяльностi що не суперечить дiйочому законодавству, шляхом впровадження нових прогресивних технологiй, форм органiзiцiї та стимулювання прайцi, залучення нових прогресивних технологiй, залучення вiльних коштiв юридичних та фiзичних осiб, iноземних iнвестицiй, для нарощування виробництва та задовалення потреб населення в продукцiїї пiдприємства. У регiонi ВАТ "ОПХ" спiвпрацює з iншими комерцiйними фiрмами у напрямку працевлаштування не захищених ланок населення, як правило це iнвалiди. Створюючи новi робочi мiсця керiвництво дбає про зайнятiсть населення, що призводить не тiльки до соцiальної захищеностi iх прав, але й до матерiального забеспечення. Така полiтика керiвництва допомагає заохочувати робiтникiв до бiльш високiв показникiв працi. Ставлення робiтникiв до таких вимог керiвництва має позитивний вплив на ходi виконання їми своїх обов'язкiв.
Загальними зборами акцiонерiв вiд 03.06.2011 року (протокол бIн № 03.06.2011р.) було прийняте рiшення про змiну типу акцiонерного товариства з "вiдкритого" на "публiчне" та змiну випуску акцiй iз документарної форми випуску акцiй у бездокументарну. Змiна типу акцiонерного товариства була затверджена у нової редакцiї Статуту, та зареєстрована Виконавчим комiтетом Одеської мiської ради вiд 09.06.2011 року, номер запису 1556105002000187.
Злиття, подiл, приєднання, перетворення, видiл у звiтному перiодi не вiдбувалось.
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом Емiтент не має дочiрнiх пiдприємств, фiлiй, представництв та iнших вiдокремлених пiдроздiлiв.
Органiзацiйно структура:
- адмiнiстративне управлiння;
- компресорний цех;
- ремонтна дiльниця;
- технологiчний цех;
- склад тари.
Змiн в органiзацiйнiй структури по вiдношенню до попереднiх перiодiв не було.
Ролi та перспектив розвитку - Перспективи розвитку пов'язанi з збiльшенням обсягiв надаваемих послуг. Поряд з цим слiд широко впроваджувати досягнення науково-технiчного прогресу, зокрема новiтнiх технологiй i технiки.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб, протягом звiтного перiоду не надходили.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Облiкова полiтика. Ведення бухгалтерського облiку i складання фiнансової звiтностi проводиться згiдно з Планом рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань i господарських операцiй пiдприємств i органiзацiй та нацiональними положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку (П(С)БО).
В бухгалтерскому облiку використовується податковий метод нарахування амортизацiї основних засобiв.
При вiдпуску запасiв у виробництво, продаж та iншому вибуттi оцiнка їх здiйснюється за методом iдентифiкованої собiвартостi вiдповiдної одиницi запасiв; одиниця облiку запасiв - найменування;
Величина вартiсного критерiю належностi матерiального активу до малоцiнних необоротних активiв - 1000 грн. та строк корисного використання 1 рiк;
нарахування амортизацiї на МНА в першому мiсяцi використання об'єкта у розмiрi 100 вiдсоткiв його вартостi.
Оцiнка ступеня завершеностi операцiї з надання послуг визначається шляхом вивчення виконаної роботи, при цьому в бухгалтерському облiку доходи вiдображаються у звiтному перiоду пiдписання акту наданих послуг (виконаних робiт).
Метод вiдображення фiнансових iнвестицiй залежно вiд їх виду. На дату балансу фiнансовi iнвестицiї облiковуються за методом участi в капiталi.
Текст аудиторського висновку Власникам цiнних паперiв, Керiвництву Публiчного акцiонерного товариства "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК"
м. Одеса 06 березня 2012 року
Аудиторський висновок (звiт незалежного аудитора) щодо фiнансової звiтностi
Публiчного акцiонерного товариства "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК"
станом на 31.12.2011 року
ОСНОВНI ВIДОМОСТI ПРО АУДИТОРСЬКУ ФIРМУ:
Повне найменування юридичної особи вiдповiдно до установчих документiв ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВIДПОВIДАЛЬНIСТЮ "ПРОФАУДИТ"
Мiсцезнаходження юридичної особи 65033, м. Одеса, вул. Василя Стуса 2I1
Телефон (факс) юридичної особи (0482)734-01-39, 0675572567
Номер та дата видачi Свiдоцтва про внесення в Реєстр аудиторських фiрм, якi одноособово надають аудиторськi послуги, виданого Аудиторською палатою України № 4347 видане згiдно Рiшення Аудиторської палати України № 212I4 вiд 25.03.2010 р.
ОСНОВНI ВIДОМОСТI ПРО ЕМIТЕНТА:
Повне найменування Публiчне акцiонерне товариство "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК"
Код за ЄДРПОУ 05529900
Мiсцезнаходження 65026,м. Одеса, Митна площа, буд. 1-Б
Дата державної реєстрацiї Дата проведення державної реєстрацiї 18.01.2000 р.
Основнi вiдомостi про умови договору на проведення аудиту:
- договiр на проведення аудиту № 51-АI2011 вiд 01 грудня 2011 року;
- дата початку проведення аудиту - 01 грудня 2011 року;
- дата закiнчення проведення аудиту - 06 березня 2012 року .
Перелiк перевiреної фiнансової iнформацiї:
З метою вирiшення встановлених завдань, аудиторами проведено аудит фiнансової звiтностi Публiчного акцiонерного товариства "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" (Далi - ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК", Товариство), що додається, яка включає :
" Баланс станом на 31.12.2011 року;
" Звiт про фiнансовi результати за 2011 рiк;
" Звiт про рух грошових коштiв за 2011 рiк;
" Звiт про власний капiтал за 2011 рiк;
" Примiтки до рiчної фiнансової звiтностi за 2011 рiк;
" Стислий виклад суттєвих облiкових полiтик;
Аудиторська перевiрка проводилась за перiод з 01.01.2011 р. до 31.12.2011 р. суцiльним методом (каса, розрахунковий рахунок) та вибiрково (iншi рахунки) з використанням методiв документальної перевiрки, спiвставлення й оцiнки, тестування доказiв, якi пiдтверджують суми та розкриття iнформацiї у фiнансових звiтах, включає оцiнювання застосованих принципiв бухгалтерського облiку та суттєвих облiкових оцiнок, здiйснених управлiнським персоналом, а також оцiнювання надання звiтiв у цiлому згiдно з МСА 500 "Аудиторськi докази".
Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу за фiнансову звiтнiсть
Управлiнський персонал несе вiдповiдальнiсть стосовно складання та достовiрностi подання наданої до перевiрки звiтностi та документацiї, вiдповiдно до Статуту ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" та чинного законодавства України, та за такий внутрiшнiй контроль, який управлiнський персонал визначає як необхiдний для того, щоб забезпечити складання фiнансової звiтностi, що не мiстить суттєвих викривлень унаслiдок шахрайства або помилки, а саме:
- Голова правлiння - Кушнiр А.Н
- Головний бухгалтер - Булик I.В.
Вiдповiдальнiсть аудитора
Нашою вiдповiдальнiстю є висловлення думки щодо цiєї фiнансової звiтностi на основi проведеного нами аудиту. Ми провели аудит вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв аудиту. Цi стандарти вимагають вiд нас дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв щодо сум i розкриттiв у фiнансовй звiтностi. Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора, включаючи оцiнку ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилки. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного подання суб'єктом господарювання фiнансової звiтностi, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб'єкта господарювання. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаних облiкових полiтик, прийнятнiсть облiкових оцiнок, виконаних управлiнським персоналом, та загального подання фiнансової звiтностi.
Ми вважаємо, що отримали достатнi та прийнятнi аудиторськi докази для висловлення нашої думки.
Обсяг аудиторської перевiрки:
Аудиторами проведена перевiрка у вiдповiдностi з вимогами Законiв України "Про акцiонернi товариства", "Про цiннi папери та фондовий ринок", "Про державне регулювання ринку цiнних паперiв в Українi", "Про аудиторську дiяльнiсть", "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi", Рiшення ДКЦПФР №1360 вiд 29.09.2011 року "Про затвердження вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики)" рiшення Аудиторської палати України вiд 18.04.2003 р. №122I2 "Про порядок застосування в Українi Стандартiв аудиту та етики Мiжнародної федерацiї бухгалтерiв", Мiжнародних стандартiв контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг, Податкового кодексу України, та iнших законодавчих та нормативних актiв. Концептуальною основою для проведення аудиторської перевiрки є Положення (стандарти) бухгалтерського облiку.
Висновок сформований у вiдповiдностi:
- з Рiшенням ДКЦПФР №1360 вiд 29.09.2011 року "Про затвердження вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики)"та зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 28 листопада 2011 року за № 1358I20096;
- з вимогами Мiжнародних стандартiв аудиту №700 "Аудиторський висновок про фiнансову звiтнiсть", № 705 "Модифiкацiя думки у звiтi незалежного аудитора", № 706 "Пояснювальнi параграфи та параграфи з iнших питань у звiтi незалежного аудитора".
В зв'язку з сутнiстю перевiрки, та притаманних аудиту обмежень, iснує ймовiрнiсть та можливiсть того, що окремi, навiть суттєвi вiдхилення (помилки, вiдмiнностi, тощо) можуть бути не виявленi в ходi перевiрки, за що у вiдповiдностi до Мiжнародних стандартiв аудиту (МСА №200 п.21, МСА № 240, п.17), прийнятих АПУ в якостi нацiональних, аудитор вiдповiдальностi не несе.
Розмiр суттєвостi помилки з замовником не обговорювався, тому розмiр суттєвостi визначався у вiдношеннi до виявлених у ходi здiйснення аудиту вiдхилень згiдно професiйного судження аудитора та вiдповiдно вимог стандарту МСА 320 "Суттєвiсть при плануваннi та проведеннi аудиту".
Висловлення думки щодо розкриття iнформацiї за видами активiв вiдповiдно до встановлених нормативiв
Аудиторами перевiрено та проаналiзовано надану товариством фiнансову iнформацiю за видами активiв вiдповiдно до встановлених нормативiв, зокрема Нацiональних Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку та Мiжнародних стандартiв аудиту.
На пiдставi отриманих при перевiрцi даних, констатуємо:
- з метою забезпечення єдиних принципiв i процедур щодо вiдображення поточних господарських операцiй в облiку та складаннi фiнансової звiтностi, Наказом Голови правлiння затверджено облiкову полiтику ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК";
- бухгалтерський облiк у товариствi ведеться за журнально-ордерною системою;
- вибiрковим спiвставленням даних первиних документiв iз записами на рахунках синтетичного та аналiтичного облiку, Головною книгою, оборотними вiдомостями i даними фiнансової звiтностi розбiжностей не виявлено.
Необоротнi активи товариства станом на 31.12.2011 року становлять 32229 тис. грн. та складаються з:
- Основних засобiв, якi знайшли вiдображення у ряд. 030 балансу "Основнi засоби" та Примiтках до рiчної фiнансової звiтностi за 2011 рiк по залишковiй вартостi у сумi 30878 тис.грн.
Облiк основних засобiв ведеться товариством у вiдповiдностi з вимогами П(С)БО №7 "Основнi засоби" пооб'єктно за їх первiсною вартiстю за Д-том субрахункiв балансового рахунку 10 "Основнi засоби". Сукупна первiсна вартiсть основних засобiв станом на 31.12.2011 року складає 49873 тис.грн.
Товариством як спосiб нарахування амортизацiї основних засобiв до 01.04.2011 року було обрано норми i способи амортизацiї основних засобiв, передбаченi податковим методом, а з 01.04.2011 року, вiдповiдно до вимог Податкового Кодексу України було обрано прямолiнiйний метод.
Знос основних засобiв нараховано у сумi 18995 тис.грн. i обчислено за К-том балансового рахунку 13 "Знос (амортизацiя) необоротних активiв". Метод нарахування зносу основних засобiв вiдповiдає вимогам П (С)БО №7 "Основнi засоби".
Вибiркова перевiрка операцiй з руху основних засобiв в цiлому пiдтверджує правильнiсть вiдображення цих операцiй у бухгалтерському i податковому облiку.
Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї, якi облiковуються за методом участi в капiталi iнших пiдприємств станом на 31.12.2011 року склали 52 тис. грн., що вiдповiдно вiдображено у ряд. 040 балансу товариства.
Гудвiл станом на 31.12.2011 року склав 1299 тис. грн. та вiдповiдно вiдображений у ряд. 065 балансу товариства.
В результатi вибiркового спiвставлення даних синтетичного та аналiтичного облiку, показникiв бухгалтерських регiстрiв та фiнансової звiтностi суттєвих вiдхилень не виявлено.
Вибiр методики облiку операцiй з основними засобами в основному вiдповiдає Положенням (стандартам) бухгалтерського облiку, Плану рахункiв активiв, капiталу, зобов'язань та господарських операцiй.
Станом на 31.12.2011 року оборотнi активи товариства облiковуються у сумi 6044 тис.грн. та складаються з:
- Виробничих запасiв, якi обiковуються у ряд. 100 балансу товариства та Примiтках до рiчної фiнансової звiтностi за 2011 рiк станом на 31.12.2011 року у сумi 9 тис. грн. та складаються з запасних частин у сумi 1 тис. грн., палива у сумi 3 тис. грн., сировини i матерiалiв у сумi 2 тис. грн., та малоцiнних та швидкозношуваних предметiв у сумi 3 тис. грн.
Надходження запасiв облiковувалось за їх первiсною вартiстю в розрiзi класифiкацiйних груп. Первiсна власнiсть придбаних за плату запасiв складалась з цiни постачальника, витрат на заготiвлю, вантажно-розвантажувальних робiт та iнших витрат, пов'язаних з придбанням та доведенням до стану придатностi для використання. При вiдпуску запасiв у виробництво застосовувався метод середньозваженої собiвартостi. Запасiв, переданих на комiсiю чи у заставу, не малось. Уцiнка, дооцiнка чи переоцiнка у звiтному перiодi не робились.
Визнання первiсної оцiнки запасiв, а також розкриття iнформацiї вiдповiдають вимогам ПСБО 2 "Запаси"
Згiдно даних бухгалтерського облiку станом на 31.12.2011 року дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги склала 1515 тис. грн., що вiдповiдно вiдображено у ряд. 160 балансу товариства та Примiтках до рiчної фiнансової звiтностi за 2011 рiк.
Величина резерву сумнiвних боргiв визначається методом застосування коефiцiєнта сумнiвностi. Резерв сумнiвних боргiв товариством у звiтному перiодi не нараховувався, що не вiдповiдає вимогам П(С)БО 10 "Дебiторська заборгованiсть".
Дебiторська заборгованiсть за розрахунками станом на 31.12.2011 року становить 913 тис грн. та складається з дебiторської заборгованостi за розрахунками з бюджетом у сумi 13 тис. грн., що вiдповiдно облiковується у ряд. 170 балансу товариства та поточної заборгованостi за виданими авансами у сумi 900 тис. грн., що вiдповiдно облiковується у ряд. 180 балансу товариства.
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть станом на 31.12.2011 року облiковується у ряд. 210 балансу товариства у сумi 2797 тис. грн. та вiдображена у Примiтках до рiчної фiнансової звiтностi за 2011 рiк.
Грошовi кошти та їх еквiваленти:
Облiк касових операцiй здiйснюється товариством у вiдповiдностi з вимогами чинного законодавства. На пiдставi розрахунку про встановлення лiмiту залишку готiвки в касi (Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi, затверджене Постановою Правлiння НБУ 15.12.2004р. № 637 зi змiнами та доповненнями) Наказом Голови Правлiння ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" встановлено лiмiт залишку готiвки в касi товариства. Перевищення лiмiту залишку готiвки в касi товариства у звiтному перiодi не встановлено. Залишок коштiв у касi товариства станом на 31.12.2011 року вiдсутнiй.
Облiк руху коштiв на поточних рахунках в банкiвських установах товариство здiйснює на субрахунках балансового рахунку 31 "Рахунки в банках". Надходження коштiв на поточнi рахунки документально пiдтверджено.
Залишок коштiв на поточних рахунках в нацiональнiй валютi в банкiвських установах станом на 31.12.2011 року складає 366 тис.грн. та облiковується за Д-том субрахункiв 311 "Поточнi рахунки в нацiональнiй валютi", що вiдповiдно визначено в ряд.230 балансу товариства.
Залишок коштiв на поточних рахунках в iноземнiй валютi в банкiвських установах станом на 31.12.2011 року складає 5 тис. дол. та облiковується за Д-том субрахункiв 312 "Поточнi рахунки в iноземнiй валютi", що вiдповiдно визначено в ряд. 240 балансу товариства.
Iншi оборотнi активи станом на 31.12.2011 року склали 433 тис. грн. та вiдповiдно облiковуються у ряд. 250 балансу товариства.
Витрати майбутнiх перiодiв станом на 31.12.2011 року становлять 51 тис. грн. та облiковуються у ряд. 270 балансу товариства.
На нашу думку, перевiрена iнформацiя щодо активiв ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" станом на 31.12.2011 року визначена без суттєвих викривлень, вiдповiдає Положенням (Стандартам) бухгалтерського облiку, достовiрно вiдображена у фiнансовiй звiтностi товариства.
Висловлення думки щодо розкриття iнформацiї про зобов'язання
вiдповiдно до встановлених нормативiв
Аудиторами перевiрено та проаналiзовано надану фiнансову iнформацiю про зобов'язання товариства до встановлених нормативiв, зокрема Нацiональних Положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку.
При перевiрцi встановлено, що:
Поточнi зобов'язання станом на 31.12.2011 року складають 32423 тис. грн., з них:
- Короткостроковi кредити банкiв складають 4963 тис. грн. та вiдповiдно вiдображенi у ряд. 500 балансу товариства;
- Векселi виданi склали 16703 тис. грн. та вiдповiдно облiковуються у ряд. 520 балансу;
- Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги складає 6163 тис. грн. та вiдповiдно вiдображена в ряд. 530 балансу товариства;
- Поточнi зобов'язання за розрахунками з одержаних авансiв - 3788 тис. грн., що вiдповiдно вiдображено у ряд. 540 балансу товариства;
- Поточнi зобов'язання за розрахунками з бюджетом - 112 тис. грн., що вiдповiдно вiдображено у ряд. 550 балансу товариства;
- Поточнi зобов'язання за розрахунками зi страхування - 95 тис. грн., що вiдповiдно вiдображено у ряд. 570 балансу товариства;
- Поточнi зобов'язання за розрахунками з оплати працi - 186 тис. грн., що вiдповiдно вiдображено у ряд. 580 балансу товариства;
- Iншi поточнi зобов'язання - 413 тис. грн., що вiдповiдно вiдображено у ряд. 610 балансу товариства.
Облiк кредиторської заборгованостi товариством здiйснюється у вiдповiдностi з вимогами П(С)БО № 11 "Зобов'язання".
Вибiрковою перевiркою розрахункiв iз нарахування заробiтної плати, нарахувань та утримань iз зарплати, вiдхилень вiд вимог чинного законодавства не виявлено.
Кредиторської заборгованностi, по якiй вийшов строк позову, товариство не має.
Валюта балансу станом на 31.12.2011 року складає 38 324 тис. грн.
На нашу думку, перевiрена iнформацiя щодо розмiру зобов'язань ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" станом на 31.12.2011 року визначена без суттєвих викривлень, вiдповiдає Положенням (Стандартам) бухгалтерського облiку, достовiрно вiдображена у фiнансовiй звiтностi товариства.
Висловлення думки щодо розкриття iнформацiї про формування та використання власного капiталу ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" вiдповiдно до встановлених нормативiв
Власний капiтал ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" станом на 31.12.2011 року облiковується у сумi 5901 тис.грн., у т.ч.:
· статутний капiтал - 15000 тис.грн.;
· резервний капiтал - 1957 тис.грн.;
· непокритий збиток - 14056 тис.грн.
Статутний капiтал станом на 31.12.2011 р. складає 15000 тис. грн. та вiдповiдно облiковується у ряд. 300 балансу товариства.
Резервний капiтал станом на 31.12.2011 року склав 1957 тис. грн.
Непокритий збиток товариства облiковується у сумi 14056 тис.грн. за К-том балансового рахунку 44 "Нерозподiленi прибутки (непокритi збитки)", вiдповiдно вiдображений у ряд.350 балансу товариства.
Аудиторами проаналiзовано наданi установчi документи ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК", а саме:
- Статут (нова редакцiя) зi змiнами, зареєстрованими 09.06.2011 рДержавним реєстратором Виконавчого комiтету Одеської мiської ради Одеської областi № 19361050020001877.
- Положення та iншi документи товариства.
ПУБЛIЧНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" (далi - Товариство) є новим найменуванням ВIДКРИТОГО АКЦIОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК", яке було створене в процесi приватизацiї Орендного пiдприємства "Одеський портовий холодильник", зареєстрованого рiшенням виконкому Жовтневої районної ради народних депутатiв м. Одеса № 85 вiд 16.01.1992 року, реєстрацiйний № 10, перереєстрованого рiшенням виконкому Жовтневої районної ради народних депутатiв м. Одеса № 1002 вiд 15.07.1993 року, згiдно з наказом Регiонального вiддiлення Фонду державного майна України по Одеськiй областi вiд 28 березня 1996 року № 462, та виступає його повним правонаступником всiх майнових та немайнових прав i зобов'язань.
На пiдставi вищевказаних документiв констатуємо, що статутний капiтал ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" становить 15 000 000,00 (п'ятнадцять мiльйонiв гривень 00 копiйок) гривень та розподiлений на 60 000 000 (шiстдесят мiльйонiв) штук простих iменних акцiй номiнальною вартiсть 0,25 (нуль гривень 25 копiйок) гривень кожна.
Розмiр статутного капiталу товариства визначений засновниками згiдно iз установчими документами. Данi про величину власного капiталу ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК", що вiдображенi в Балансi станом на 31.12.2011 р., пiдтверджуються даними облiкових реєстрiв та кореспондують з вiдомостями Звiту про власний капiтал за 2011 р.
Форма iснування - бездокументарна.
Послуги щодо обслуговування випуску цiнних паперiв емiтента, iснуючих у бездокументарнiй формi станом на 31.12.2011 р. надавались ПрАТ "Всеукраїнський депозитарiй цiнних паперiв" (Код ЄДРПОУ 35917889, 04107, м. Київ, вул. Тропiнiна, 7-Г, Лiцензiя на провадження професiйної дiяльностi серiї АВ №498004 вiд 19.11.2009 р.), згiдно укладеної угоди.
Свiдоцтво про реєстрацiю випуску цiнних паперiв № 59I15I1I11 зареєстроване Одеським територiальним управлiнням Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку 18.08.2008 року, видане - 29.06.2011 р.
ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" протягом перевiряємого перiоду дiй щодо випуску та розмiщення iпотечних облiгацiй, розмiщення проспекту емiсiї iпотечних облiгацiй не проводило, iпотечного покриття iпотечних облiгацiй не створювало.
На нашу думку, перевiрена iнформацiя про формування та розмiр власного капiталу ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" станом на 31.12.2011 року вiдповiдає Положенням (Стандартам) бухгалтерського облiку, справедлива та достовiрна.
Висловлення думки щодо вiдповiдностi вартостi чистих активiв вимогам чинного законодавства
Вiдповiдно до вимог чинного законодавства, а саме частинi третiй статтi 155 Цивiльного кодексу України (стосовно акцiонерних товариств), вартiсть чистих активiв акцiонерного товариства - величина, яка визначається шляхом вирахування iз суми активiв, прийнятих до розрахунку, суми зобов'язань товариства, прийнятих до розрахунку. Розрахунок визначення вартостi чистих активiв складається за даними бухгалтерської звiтностi вiдповiдно до П(С)БО №2 "Баланс". Вартiсть чистих активiв ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" станом на 31.12.2011 року становить 5901 тис.грн.; Статутний капiтал - 15 000 тис. грн. тобто, вартiсть чистих активiв товариства є меншою за розмiр Статутного капiталу ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК".
На нашу думку ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" необхiдно дотримуватись вимог чинного законодавства України.
Всиловлення думки щодо наявностi суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подається до Комiсiї разом з фiнансовою звiтнiстю
У звязку з тим, що аудиторська перевiрка ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" передує датi пiдготовки рiчного звiту Товариства, аудитори не мали можливостi встановити наявнiсть будь-яких невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю та рiчним звiтом ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК".
Висловлення думки аудитора щодо фiнансових звiтiв та результату фiнансово - господарської дiяльностi ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК"
Фiнансова звiтнiсть товариством складена у вiдповiдностi до ст.ст. 11-14 Закону України "Про бухгалтерську та фiнансову звiтнiсть" та П(С)БО 1 "Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi".
Данi фiнансової звiтностi ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" реальнi, точнi та вiдповiдають вимогам чинного законодавства.
У звiтному перiодi згiдно узагальненiй iнформацiї про доходи та витрати Ф.2 "Звiт про фiнансовi результати за 2011 рiк", результатом фiнансово-господарської дiяльностi товариства за звiтний перiод є збиток у сумi 2568 тис.грн.
Непокритий збиток товариства - це результат дiяльностi товариства, рiзниця мiж його доходами i витратами у перевiряємому перiодi. Непокритий збиток ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" станом на 31.12.2011 року складає 2568 тис.грн.
Данi вибiркової перевiрки пiдтверджують правильнiсть визначення доходiв товариства згiдно вимог податкового законодавства, а саме, Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств", затвердженого 22.05.1997 року за № 283I97.
Визнання, класифiкацiя та оцiнка доходiв пiдприємства здiйснюється на пiдставi П(C)БО 15 "Доходи". Визнання та склад витрат пiдприємства здiйснюється згiдно П(С)БО 16 "Витрати".
При проведеннi перевiрки правильностi формування фiнансового результату товариства за 2011 рiк за даними фiнансової звiтностi з вiдповiдною iнформацiєю бухгалтерського облiку суттєвих вiдхилень та перекручень не виявлено.
На нашу думку, перевiрена iнформацiя щодо фiнансових звiтiв та результату фiнансово-господарської дiяльностi ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" станом на 31.12.2011 року вiдповiдає Положенням (Стандартам) бухгалтерського облiку, справедлива та достовiрна.
Висловлення думки щодо розкриття iнформацiї про виконання значних правочинiв та дiї, якi вiдбуваючись протягом звiтного року могли вплинути на фiнансово-господарський стан ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК"
У перевiряємому перiодi змiни у складi засновникiв, яким належать бiльш нiж 10% статутного капiталу товариства не вiдбувались.
Рiшення товариством про утворення, припинення його фiлiй, представництв не приймалось.
Порушення справи про банкрутство товариства, внесення ухвали про його санацiю в 2011 роцi не було.
Вищим органом товариства рiшень про зменшення розмiру статутного капiталу, припинення, банкрутство у звiтному перiодi не приймалось.
ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" у 2011 роцi не приймалось рiшень про вчинення значних правочинiв.
На нашу думку, перевiрена iнформацiя про дiї, якi вiдбувались протягом звiтного року, не вплинули на фiнансово-господарський стан ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК".
Висловлення думки щодо стану корпоративного управлiння ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК", у тому числi стан внутрiшнього аудиту вiдповiдно до Закону України "Про акцiонернi товариства"
03 червня 2011 року ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" було проведено рiчнi загальнi збори акцiонерiв, на яких були прийнятi наступнi рiшення про:
- Змiну найменування Товариства;
- Переведення випуску акцiй Товариства з документарної форми iснування у бездокументарну;
- Внесення змiн до Статуту Товариства шляхом викладення його у новiй редакцiї.
У ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" вiдсутня спецiальна посада або вiддiл, що вiдповiдає за роботу з акцiонерами.
У ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" створена ревiзiйна комiсiя, яка складається з трьох осiб та має повноваження вiдповiдно до внутрiшнiх документiв Товариства.
У ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" створена наглядова рада, яка складається з трьох осiб. Наглядова рада Товариства має повноваження вiдповiдно до внутрiшнiх документiв Товариства.
У ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" вiдсутнiй власний кодекс (принципи, правила) корпоративного управлiння.
У ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" вiдсутня посада внутрiшнього аудитора або служба внутрiшнього аудиту Товариства.
На нашу думку, ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" необхiдно пiдвищити рiвень корпоративного управлiння для забезпечення ефективної дiяльностi товариства, належної уваги до iнтересiв акцiонерiв та рiвноваги впливу та балансу iнтересiв учасникiв корпоративних вiдносин.
Висловлення думки щодо iдентифiкацiї та оцiнки аудитором ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства
Вiдповiдно до МСА 240 та МСА 315 аудитор повинен iдентифiкувати й оцiнити ризики суттєвого викривлення внаслiдок шахрайства на рiвнi фiнансової звiтностi та на рiвнi тверджень для класiв операцiй, залишкiв на рахунках i розкриття iнформацiї.
На нашу думку, припущення не застосовне за обставин завдання, нами не iдентифiковано визнання доходiв як ризик суттєвого викривлення внаслiдок шахрайства, фiнансова звiтнiсть ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" у цiлому не мiстить суттєвого викривлення внаслiдок шахрайства чи помилки.
Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки
Ми не спостерiгали за iнвентаризацiєю активiв (необоротних активiв) Товариства станом на 31.12.2011 року, в зв'язку з чим не можемо висловити безумовно-позитивну думку вiдносно всiх показникiв фiнансової звiтностi Товариства. Однак вiдмiчене обмеження має незначний вплив на рiчну фiнансову звiтнiсть i на стан справ в цiлому.
Також облiковою полiтикою Товариства не передбачено нарахування резерву сумнiвних боргiв, що не вiдповiдає вимогам П(С)БО 10 "Дебiторська заборгованiсть".
Не створювались забезпечення для вiдшкодування наступних (майбутнiх) витрат: на виплату вiдпусток працiвникам, виконання гарантiйних зобов'язань та iн., що не вiдповiдає вимогам П(С)БО 11 "Зобов'язання".
ВИСЛОВЛЕННЯ ДУМКИ:
На нашу думку, за винятком впливу питань, про якi йдеться у параграфi "Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки", перевiрена фiнансова звiтнiсть вiдображає достовiрно, в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" станом на 31.12.2011 року, його фiнансовi результати i рух грошових коштiв за рiк, що закiнчився на зазначену дату та вiдповiдає нормативним вимогам щодо органiзацiї бухгалтерського облiку та звiтностi в Українi.
Вважаємо, що проведена аудиторська перевiрка забезпечує обгрунтовану пiдставу для висловлення умовно-позитивної аудиторської думки.
Показники фiнансового стану ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК"
N
зIп Показники Формула розрахунку показника фiнансового стану акцiонерного товариства Формула розрахунку оптимальне значення критичне значення Фактично за 2011 рiк Висновки
1 Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi К1 = (Грошовi кошти + Грошовi еквiваленти) I поточнi зобов'язання ф. 1 (ряд. 220 + ряд. 230 + ряд. 240)
---------
ф. 1 ряд. 620 0,25- 0,35 менше 0,25 0,01 Характеризує готовнiсть пiдприємства негайно погасити короткострокову заборгованiсть. Критичне значення показника.
2 Коефiцiєнт загальної лiквiдностi (покриття) К2 = (оборотнi активи) : поточнi зобов'язання ф. 1 ряд. 260
---------
ф. 1 ряд. 620 2 1 0,2 Характеризує достатнiсть оборотних коштiв для погашення поточних зобов'язань. Критичне значення показника.
3 Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi (або платоспроможностi, або автономiї) К3 = Власний капiтал :Вартiсть майна (пiдсумок активу балансу) ф. 1 ряд. 380
----------
ф. 1 ряд. 280 бiльше 0,5 0,5 0,2 Характеризує питому вагу власного капiталу в загальнiй вартостi коштiв iнвестованих в його дiяльнiсть. Критичне значення показника.
4 Коефiцiєнт структури капiталу (фiнансування) К4 =(забезпечення наступних витрат i цiльове фiнансування + довгостроковi збов'язання + поточнi зобов'язання + доходи майбутнiх перiодiв) : Власний капiтал ф. 1 (ряд. 430+ ряд.480 + ряд.620 +ряд.630)
---------
ф. 1 ряд. 380 0,5 1
5,5
Характеризує залежнiсть пiдриємства вiд залучених засобiв. Критичне значення показника.
ВИСЛОВЛЕННЯ ДУМКИ АУДИТОРА ЩОДО ФIНАНСОВОГО СТАНУ ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК"
Аудитор констатує, що фiнансовий стан за перiод, що перевiрявся, задовiльний, однак необхiдно його покращення. Безперервне iснування ПАТ "ОДЕСЬКИЙ ПОРТОВИЙ ХОЛОДИЛЬНИК" свiдчить про стабiльнiсть його дiяльностi та можливiсть безупинного функцiонування як суб'єкта господарювання.
Директор ТОВ "ПРОФАУДИТ" Т.В. Кравченко
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Основними видами послуг є транспортне оброблення вантажiв, складування вантажiв, стивiдорнi послуги, оптова та роздрiбна торгiвля. Господарська дiяльнiсть емiтента здiйснюється в галузi надання послуг навантажених та розвантажних робiт у зовнiшньоекономiчних вiдносинах з наданням послуг по зберiганню цих вантажiв на складах: митно-лiцензiйному складi, складi тимчасового зберiгання, холодильних камерах для вантажiв з низькотемпературними режимами зберiгання та середньо температурними режимами зберiгання та звичайнi склади. Дiяльнiсть здiйснюється на причалi № 21, який розташований на територiї ДП "Одеський морський торгiвельний порт" та у спецiалiзованих складських примiщеннях - холодильних камер, якi знаходяться на територiї портового холодильника чи на складi тари. Тому, основним економiчним конкурентом є ДП "Одеський морський торгiвельний порт" та його структурнi пiдроздiли, дочiрнi пiдприємства, а конкурентом по виду надання послуг по зберiганню вантажiв є рибний порт у м. Iллiчiвськ, ТОВ "Золоте Руно", та новий термiнал портових споруд у м. Миколаїв. Наступними видами дiяльностi є надання послуг по зберiганню вантажiв, що вимагають дотримання температурного режиму, термiчної або карантинної обробки, заморожуванню та переробцi плодово-овочевої продукцiї здiйснення тальманских, супервайзерських, сюрвеерських, експедицiйних, агентських послуг по перевезенню морським видами транспорту, надання стивiдор них послуг, щодо виконання навантажених та розвантажних робiт по розвантаженню судна або навантаження на судно, надання транспортно-експедиторських послуг при перевезеннi морським внутрiшньо торгiвельних, зовнiшньо торгiвельних та транзитних вантажiв та iншi види дiяльностi не забороненi дiючим законодавством. Товариство має намiр впровадження нових технологiй. Товариство не має змоги визначити своє становище на ринку. Дiяльнiсть товариства залежить вiд рiчного сезону, тому вона є сезонною та залежить вiд змiни сезону, а саме контрагенти, якi займаються експедуванням та закупiвлею вантажiв з низькотемпературним режимом складування та зберiгання в лiтнi перiоди дiяльнiсть не здiйснюють чи здiйснюють у скорочених обсягах i тому об'єм перевантаження та зберiгання вантажiв зменшується у цей перiод. Основний ринок збуту - це надання послуг по перевантаженню вантажiв в Одеському морському торгiвельному порту та його зберiгання. Основними клiєнтами на теперiшнiй час в перiод свiтового екномномiчної кризи та нестабiльностi полiтичної ситуацiї на України залишилися лише ТОВ "Фрутлайн Плюс" та ПП "Сент Айленд". Основними ризиками в дiяльностi емiтента є - полiтична нестабiльнiсть, фiнансово-економiчнi санкцiї та заборони, соцiальнi необгрунтовано збiльшенi стандарти. В своїй дiяльностi по ценової полiтицi по їх встановленню на послуги, товариство керується ринковими цiнами, що склалися на аналогiчнi товари, роботи, услуги в данiй галузi. Основними конкурентами є ДП "Одеський морський торгiвельний порт", Iллiчiвський рибний порт, ДП "Iллiчiвський торгiвельний порт", Холодильний термiнал Миколаївського порту.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування Основнi надходження (тис. грн.)
2007 2008 2009 2010 2011
Будинки, споруди (ремонт) 6878 2126 1851 2326 2550
Машини та обладнання 390 3424 2018 861 4050
Транспортнi засоби 523 1468 1332 18 154
Iнструменти, прилади, iнвентар 4 81 29 8 8
Iншi основнi засоби 2 - 3 - -
Разом 7797 7099 5233 3231 6770
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Основнi вiдчуження (вибуло) (тис. грн.)
2007 2008 2009 2010 2011
Будинки, споруди (ремонт) - - - - -
Машини та обладнання 12 - 14 42 -
Транспортнi засоби - - 56 - 1279
Iнструменти, прилади, iнвентар - - - - -
Iншi основнi засоби - - - - -
Разом 12 - 70 42 1279
__________________________________________________
Товариство не планує зачнi iнвестицiї або придбання, пов'язанi з його господарською дiяльнiстю.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Основнi засоби емiтента знаходяться за адресою м. Одеса, Митна площа, 1б та вулиця Локомотивна, 28. Емiтент використовує свої активи, об'єкти оренди не використовує.
На територiї Одеського портового холодильника є наступнi будiвлi, споруди i устаткування:
- 5-ти поверхова будiвля холодильника 145 х 38 м., в якому розмiщенi холодильнi камери, технологiчне устаткування, допомiжнi служби, побутовi примiщення i адмiнiстративний корпус;
- причал № 21 - монолiтний залiзобетонний причал, протяжнiстю 165 метрiв, осiдання бiля причалу 8,6 метрiв;
- власна залiзнична вiтка 315 метрiв завдовжки, що дає можливiсть обробляти 5 вагонiв одночасно;
- 2 напiвпортальних крани "GANZ" вантажопiдйомнiстю 5 тонн кожен, якими здiйснюються навантажувальнi - розвантажувальнi роботи по вивантаженню з суден;
- залiзнична i автомобiльна рампа;
- парк перевантажувальної технiки (27 електорнавантажувачiв гIп 1т. i 1,6 т.);
- 6 вантажних лiфтiв, гIп 4 i 5 тонн;
- 29 холодильних камер площею вiд 60 до 1000м, загальною площею 17000 м2 або 51000 м3;
- устаткування компресорного цеху.
В таблицi наведено вiдомостi про основнi засоби.
Станом на 31 грудня 2011 року первiсна вартiсть та знос основних засобiв становить
- будинки, споруди та передавальнi пристрої 31189 тис. грн., знос - 10888 тис. грн.;
- машини та обладнання - 14402 тис. грн., знос - 5344 тис. грн.;
- транспортнi засоби - 4015 тис. грн., знос - 2540 тис. грн.;
- iншi - 267 тис. грн., знос - 223 тис. грн.
Нарахування амортизацiї здiйснюється вiдповiдно до п.26 нацiонального П(С)БО №7 за нормами i методом, передбаченим податковим законодавством. строки корисного використання визначенi в дiапазонi: будiвлi та споруди - 25-40 рокiв, виробничi машини та обладнання - 10-20 рокiв, транспортнi засоби - 5-10 рокiв.
Середнiй ступiнь зносу та використання (вiдповiдно) становить: будинки, споруди виробничого призначення - 34,9%, машини та обладнання - 37,1%, транспортнi засоби - 63,3%, iншi - 83,5%.
У 2011 роцi вибуло за первiсною вартiстю, транспортнi засоби на 1279 тис. грн. Надiйшло за рiк: будинки, споруди та передавальнi пристрої на 2550 тис. грн., машини та обладнання на 4050 тис. грн., транспортнi засоби на 154 тис. грн., iнструменти, прилади, iнвентар (меблi) на 16 тис. грн.
Основнi засоби, що вибули, припадають на транспортнi засоби, яке повнiстю зношене, або реалiзоване, як таке, що не використовується.
Обмежень на використання основних засобiв протягом року не виникало.
Обладнання використовувались на припустиму потужнiсть. Дiяльнiсть товариства не має впливу на погiршення стану навколишнього середовища, тому екологiчнi питання, що можуть позначитись на використаннi активiв вiдсутнi. Планiв капiтального будiвництва, розширення або удосконалення основних засобiв на пiдприємствi немає.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень Залежнiсть показникiв господарсько - фiнансової дiяльностi емiтента вiд законодавчих або економiчних обмежень велика, так як емiтент здiйснює дiяльнiсть у галузi надання послуг контрагентам, здiйснюючих дiяльнiсть з iмпортних операцiй вантажу, характеристика зберiгання яких з низькотемпературним режимом зберiгання. Тому обмеження щодо здiйснення iмпорту чи встановлення лiмiтiв ввезення на Україну товарiв визначається на показнику по кiлькостi наданих послуг емiтента у бiк їх зменшення. Також, негативний вплив мають постiйнi збiльшення митних ставок та зборiв.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Протягом року мали мiсце факти виплати штрафних санкцiй до бюджету у розмiрi 21 тис грн.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Фiнансування своєї дiяльностi емiтент здiйснює iз прибутку отриманого внаслiдок своєї господарсько-фiнансової дiяльностi, а саме надання на вантажно - розвантажних послуг з судiв на причалi № 21 та зберiгання вантажiв з низькотемпературним режимом збереження. Тому, на прибутковiсть емiтента вiдображається сезоннiсть робiт та наданих послуг та отриманий чистий прибуток залишається на покриття поточних потреб.
Обсяг робочого капiталу оптимально забезпечує поточнi виробничi потреби Емiтента - у перiоди збiльшення потреби в обiгових коштах можливе залучення додаткових коштiв, та, навпаки, при зниженнi потреби кошти, що звiльняються з обiгу, можуть бути використанi для iнших цiлей.
Для вирiшення проблеми пiдвищення фiнансової стiйкостi i лiквiдностi пiдприємства та збiльшення наявностi власних коштiв є реальним i можливим перш за все за рахунок подальшого збiльшення обсягу реалiзацiї продукцiї, розмiрiв прибутку та пiдвищення рiвня прибутковостi.
Основними шляхами пiдвищення фiнансової стiйкостi (лiквiдностi) пiдприємства за оцiнками фахiвцiв емiтента є:
- пiдвищення ефективностi використання основних фондiв пiдприємства;
- пiдвищення iнтенсивностi використання оборотних активiв пiдприємства;
- пiдвищення продуктивностi працi;
- подальше збiльшення обсягiв наданих послуг;
- зниження матерiальних операцiйних витрат;
- розширення ринку збуту послуг;
- залучення iнвестицiй (кредитiв).
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів Укладених, але ще не виконаних договорiв (контрактiв) на кiнець звiтного перiоду, у емiтента вiдсутнi.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) З метою удосконалення органiзацiї дiяльностi пiдприємство планує: продовжувати дiяльнiсть по закрiпленню позицiй товариства на ринку послуг по перевалцi та зберiгання вантажiв з низькотемпературним режимом зберiгання; укладання договорiв з новими контрагентами та розширення кола контрагентiв; впровадження системи по переобладнанню та технiчної модернiзацiї устаткування та механiзмiв; пiдвищення рiвня квалiфiкацiї персоналу; закрiплення позицiй акордного партеру на України в галузi продажiв цитрусових, бананiв, рибної продукцiї.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок Дослiджень та розробок у звiтному перiодi емiтентом не проводилось.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається ПАТ "Одеський портовий холодильник", керуючись нормами чинного законодавства, подав 31 серпня 2010 року повторний позов до Регiонального вiддiлення Фонду державного майна України по Одеськiй областi про визнання наказу № 246 вiд 23.03.2009 року не чинним та не законним. Ухвалою Одеського окружного адмiнiстративного суду було вiдкрите провадження по справi № 2а-7876I10I1579. Ухвалою вiд 15 лютого 2011 року по справi № 2а-7876I10I1579 провадження було закрите. Не погоджуючись з прийнятим рiшенням, ПАТ "Одеський портовий холодильник" 18.02.2011 року подав апеляцiйну скаргу на вищевказану ухвалу. На теперiшнiй час ПАТ "Одеський портовий холодильник" очiкує розгляду апеляцiйної скарги по справi № 2а-7876I10I1579 в Одеському апеляцiйному адмiнiстративному судi.
Ухвалою Господарського суду Одеської областi по справi № 30I79-09-2250 вiд 09.05.2009 року була винесена ухвала про порушення справи за позовом Чорноморської транспортної прокуратури Одеської областi в iнтересах держави в особi Регiонального вiддiлення Фонду державного майна України по Одеськiй областi про визнання права власностi, визнання правочинiв недiйсними та витребування майна до ПАТ "Одеський портовий холодильник". Вказане провадження по справi було зупинено.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Вимоги до рiчного звiту емiтента не передбачають надання iнформацiї, розкриття якої може негативно вплинути на конкурентоспроможнiсть пiдприiмства. У зв'язку з цим вважаємо, що наданна iнформацiя є вичерпною.